2017. július 3., hétfő

Meggyes kalács



Meggyes kalácsot Tolnán, a barátnőmnél ettem pár hete, amit az Anyukája sütött. Olyan nagyon ízlett, hogy itthon én is megsütöttem, részben a tőlük hallottak alapján, részben a saját kelt tészta receptem szerint. Nagyon finom lett, másnapra már el is fogyott. 
Ági, még egyszer köszönöm szépen ezt a remek receptet! 




Hozzávalók nálam, 1 nagy rúdhoz: 28-30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 3-5 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 egész tojás, egy kisebb citrom reszelt héja,
a töltelékhez: kb 30 dkg meggy, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
tetejére: 1 tojás.

A lisztet tálba öntöttem, közepén kis mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a tej felét, kis cukrot szórtam rá, s megvártam míg az élesztő feljön. Ezután a többi hozzávalóval lágy tésztává dagasztottam. Langyos-meleg helyen kétszeresére kelesztettem.
Közben kimagoztam a meggyet, félre tettem.
Amikor megkelt a tészta, tepsi hosszúságúra kisodortam. Egyenletesen megszórtam a meggyel, meghintettem a vaníliás kristálycukorral, feltekertem, tepsibe tettem, majd 30 percig újra kelesztettem.
Ekkor megkentem tojással, és előmelegített sütőben kezdetben nagyobb, majd kisebb-közepes lángon megsütöttem. (Ha a teteje hamar pirosodik-barnul, akkor alufóliával letakarhatjuk.) Kb. 45 percig sütöttem, de ez a sütőtől is függ.
Amikor kihűlt porcukorral megszórtam, és csak ekkor szeleteltem fel.

A megkelt tészta

Kisodorva, megszórva a meggyel

Feltekerve, az újabb kelesztés előtt

Kelesztés után, megkenve tojással

Kisülve



12 megjegyzés:

  1. Nahát, milyen jó ötlet, meg hiszem, hogy finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, igen, nagyon finom volt :-)

      Törlés
  2. Istenien néz(ett) ki. Hű, de rákívánkoztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, de sajnos már elfogyott :-)

      Törlés
  3. Ezt én is elkészítem, imádom az ilyen gyümölcsös kelt kalácsot. Nagyon jól néz ki és az nem kétséges, hogy finom is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Sok sikert a sütéshez, és majd jó étvágyat hozzá :-)

      Törlés
  4. Ügyes vagy Kati!
    Puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ági! Könnyű ügyesnek lenni, ha jó a recept :-)

      Törlés
  5. Meggyes kalács... Még nem ettem. Annyira jól néz ki, muszáj lesz nekem is ilyet készíteni! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én is csak most sütöttem először, de nagyon jól sikerült, nagyon ízlett :-)

      Törlés
  6. Nahát, milyen jó ötlet ez a tekerés! Kár, hogy nem jön át az íze. Szinte érzem a kelt tészta éa a meggy finom harmóniáját!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Finom szaftos volt a meggytől, s valóban kár, hogy nem jön át az íze és az illata :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...