2017. július 24., hétfő

Joghurtos-sajtos pogácsa




Szeretjük a pogácsákat, sütni is szeretem, és kísérletezni a hozzávalókkal, az újabb ízekkel. Finom könnyű lett, langyosan a legjobb, de ha marad másnapra, még akkor is nagyon jó....

Hozzávalók: 30 dkg liszt, só, 2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 tojás sárgája, 1 kis doboz natúr joghurt, 12-14 dkg margarin, 10-12 dkg trappista sajt,
a tetejére: 1 tojás és köménymag.

Elkészítése:
A lisztet öntsük tálba, keverjük hozzá a sót. Morzsoljuk a közepébe az élesztőt, öntsünk rá kevéske langyos tejet vagy vizet, szórjuk rá a cukrot, a tetejére egy kis lisztet, és hagyjuk hogy feljöjjön. 
Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a joghurtot és a margarint, dagasszuk jól be. Sodorjuk ki, szórjuk meg a sajt egy részével - a többit hagyjuk meg a pogácsák tetejére -, és sodorjuk fel, mint egy bejglit.
Az így kapott tekercset hajtsuk háromrét, egy harmadát alá, a másik harmadát a tetejére, és langyos helyen hagyjuk megkelni.
Ha megkelt sodorjuk ki kb. másfél ujjnyi vastagra, szaggassuk ki, tegyük tepsibe, és pihentessük még legalább 20 percet. Ekkor kenjük meg tojással, szórjuk meg a sajttal, és ízlés szerint köménymaggal vagy lenmaggal. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt közepes lángon süssük meg.

A kisodort tészta, megszórva a sajttal - majd feltekerjük mint egy bejglit

Kelesztés után

Kisodorva, szaggatás előtt

Újabb pihentetés a tepsiben

Sütés előtt...

...és sütés után



9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták és finomak lehetnek!Most kekszet sütöttem de megkívántam a pogit is :-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek a pogik. Látszik, hogy milyen légiesen könnyed állagúak. Ha kicsit enyhül az idő érdemes lesz begyújtani értük a sütőt. ;)

    VálaszTörlés
  3. De jól néznek ki! Én is szerettem volna hétvégére valami sósat, de túl meleg volt. Most már nincs, pótolhatnám! :-)

    VálaszTörlés
  4. Mi is szeretjük, különösen a férjem. Mindig nyaggat, hogy süssek, de mondtam, hogy majd ha elmúlik ez a meleg. Nagyon jól néz ki a pogácsád és biztos, hogy finom is.

    VálaszTörlés
  5. Köszi lányok mindannyiótoknak :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon "ennivalóak" a pogácsáid!:) Most hogy nincs nagy meleg, lehet hogy kedvet kapok én is ezt sütni. :)

    VálaszTörlés