2017. július 13., csütörtök

Fejtett bableves



Ismét egy leves, és ismét bableves, de ez most fejtett babból. Ez is a kedvencem, de hát melyik nem az, ami a blogomon van.... 😊
Ilyenkor nyáron még jobban szeretem a leveseket, hisz ez is a folyadékpótlás egyik formája, és utána második fogásnak valami könnyű, vagy egy kis gyümölcs is elegendő - és persze nem utolsósorban finomak a sok friss nyári zöldségtől.

Hozzávalók: 50 dkg friss fejtőbab (ez a mennyiség még héjastól, a kifejtés előtt), 1-1,1 liter víz (attól függően ki milyen sűrű levest szeretne), 2-3 sárgarépa, 1-2 fehérrépa (attól függ, mekkorák), 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, egy darabka zellergumó, 1 kisebb paradicsom, egy-két szelet zöldpaprika, pár szál lestyán- és petrezselyemzöld, só,
a rántáshoz: olaj, liszt, ízlés szerint pirospaprika,
a levesbetéthez: 1 tojás, annyi liszt, amennyit a tojás felvesz és só.

Elkészítése:
A babot kifejtjük, a répákat megpucoljuk és feldaraboljuk. Sózzuk, felengedjük a vízzel, és az összes többi zöldséggel, ízesítővel odaállítjuk főni. Mikor elkészült kivesszük a hagymákat, a zöldeket, a paprikát és a paradicsom, majd híg rántással berántjuk a levest.
Közben a tojásból és lisztből csipetkét vagy galuskának való tésztát keverünk, és beleszaggatjuk a kész levesbe. Megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel, s már tálalhatjuk is.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a levesed. Mi is nagyon szeretjük a fejtett bablevest és tervezem is, hogy hamarosan készítek. Mi is csipetkével szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, neked is további jó főzést :-)

      Törlés
  2. Nagyon szeretjük! Nálunk házi csipetkével kell készíteni, de én szívesen megenném a te galuskáddal is! :) Egyébként már három egymás utáni héten főztem, mert idén nagyon bőséges a babtermésem, és folyamatosan fejtem ládába is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is az, ha van az embernek saját termése. Egész más....

      Törlés