2017. május 6., szombat

Rizskoch "eperlángokkal"


Ismét játék van Aninál, "Ünnepek, jeles napok! Süssünk piros-sárga süteményt pünkösdre!" címmel. Olyan süteményeket, desszerteket vár, amelyek piros-sárga színűek, s így a pünkösdhöz kötődő lángnyelveket szimbolizálják. Erre az alkalomra sütöttem a kedvenc rizskochomat, most vanília öntettel és a már kapható friss piros eperrel....


Hozzávalók a rizskochhoz: 25 dkg rizs, 4 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 3/4 liter tej, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, a tepsi kikenéséhez vaj vagy margarin, 
a vaníliás öntethez: 1/2 liter tej, 2 tojássárgája, 8 dkg cukor (vagy ízlés szerinti mennyiség), kb. fél zacskó vaníliás puding, 2 tasak vaníliás cukor, és esetleg hogy sárgább legyen pár csepp ételfesték,
tetejére: friss eper.

Először a vaníliás öntetet készítettem el, hogy legyen ideje lehűlni. A tojássárgájákat kikevertem a cukorral és a pudingporral. (Ha nagyon sűrű lenne, egy kis tejet adhatunk hozzá.) Hozzáöntöttem a többi tejet, a vaníliás cukrot, és simára kevertem. Állandó kevergetés közben kis lángon besűrítettem. Majd levettem a tűzről, és sárga ételfestékkel kicsit megszíneztem, hogy szebb sárga legyen. Amikor kihűlt, hűtőszekrénybe tettem. Ezután kezdtem hozzá a rizskochhoz...
A rizst feltettem főni annyi vízben, hogy épp csak ellepje. Amikor a vizet magába szívta, hozzáadtam a vajat, beleöntöttem a tejet, majd puhára főztem, és kihűtöttem. 
A tojások sárgáját a cukorral kikevertem, hozzáadtam a citrom reszelt héját, a kihűtött rizst és a tojásfehérjék felvert habját. Óvatosan jól átkevertem. Beleöntöttem egy alaposan kikent tepsibe, és előmelegített sütőben megsütöttem.
Tálaláskor a szeleteket bőségesen meglocsoltam a vaníliás öntettel és a friss eperrel díszítettem.

Nagyon finom lett az öntettel - melegen, langyosan és hidegen egyaránt -, talán még jobb is, mint sárgabaracklekvárral, mert mi eddig csak avval ettük...




10 megjegyzés:

  1. Tényleg milyen finom lehet ezzel a könnyed vaníliás öntettel és az édes gyümölcs is jól passzol mellé. Az egész kompozíció nagyon látványos és kívánatos.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom! A vaníliaöntethez nagyon jól megy az eper. :) Szinte érzem az ízét a számban....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, finom volt :-)

      Törlés
  3. Hű, de csodás lett, nagyon eltaláltad a pünkösdi formát.

    VálaszTörlés
  4. Pont jókor jött ötlet. Bizonyos fogászati beavatkozások miatt egy ideig jobb, ha ilyesféle dolgokat főzök-sütök. Vanília öntettel még sosem ettem rizsfelfújtat (mi otthon "rizskoch"-nak hívtuk) - ki fogom próbálni, nagyon gusztusos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mielőbbi jó egészséget kívánok! Próbáld ki nyugodtan a vanília öntetet, mert tényleg nagyon finom hozzá :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...