2016. november 24., csütörtök

Erzsébet királyné tortája


Közelgő névnapomra sütöttem ezt a finom tortát. Valami olyat szerettem volna, amilyet még nem készítettem. A neten nézelődve találtam rá, ami nagyon jó választás volt...
ITT láttam meg, csak az egy sokkal nagyobb torta volt, ezért a hozzávalókat arányosan lecsökkentettem.



Az alább leírt hozzávalók egy 28 cm átmérőjű tortához szükségesek, az eredeti recept szerint. Ha valaki kisebbet szeretne sütni, akkor a hozzávalókat aszerint csökkentse arányosan!

Hozzávalók a tésztához: 7 db tojásfehérje, 7 evőkanál kristálycukor, 10 dkg mák (nem őrölt!), 7 dkg kókuszreszelék, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál finomliszt,
a vaníliás krémhez: 7 db tojássárgája, 6 evőkanál finomliszt, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dl tej, 20 dkg vaj,
a kekszréteghez: 25 dkg kakaós omlós keksz,
a tejszínes réteghez: 4 dl cukrászhab, vagy 4 dl habtejszín és 2 csomag habfixáló, 
a tetejére: 5 dkg csokidara, esetleg csokipasztillák a díszítéshez.

Először a tésztát készítjük el. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, amikor majdnem kész, akkor hozzáadjuk a cukrot és teljesen keményre verjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd a mákkal és a kókusszal együtt hozzáadjuk a habhoz.
A tortaformát kikenjük és a tésztát egyenletesen elsimítjuk benne, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Nem kell túl sok idő, kb. 15-20 perc) Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját egy lábasban simára keverjük a liszttel, a cukrokkal és a tejjel. Ezután folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Amikor kezd kicsit hűlni, de még meleg, belekeverjük a vajat.
Ekkor összeállítjuk a tortát. A mákos-kókuszos tészta köré visszatesszük a forma oldalát, rákenjük a vaníliás krémet, majd a kakaós keksszel teljesen beborítjuk.
Felverjük a tejszínhabot, és rákenjük a tortánk tetejére. Hűtőbe tesszük néhány órára vagy akár egy éjszakára is lehet. Addigra megdermed a krém, a keksz omlóssá válik és összeérnek az ízek.
Ekkor levesszük a forma oldalát, a torta tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal és tálalhatjuk.

A tészta sütés előtt...

...és sütés után

A tésztára kent vaníliás krém és a kekszréteg - a kekszek közötti hézagokat
kirakhatjuk kekszdarabkákkal

Rásimítjuk a tejszínhabot is, ami pont töltötte a formát.
Már tehetjük is a hűtőbe.


Végezetül a férjemtől a névnapomra kapott virágom






16 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és igen finom lehet!Boldog névnapot kívánok sok szeretettel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, a torta jó volt, finom krémes :-)

      Törlés
  2. Boldog névnapot, és erőt, egészséget kívánok! A tortád igen finom lehet, és jól is néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, igen, ahogy írod, az erő és az egészség a legfontosabb! A tortát nem tudtam szebbre szeletelni, nem hagyta magát a sok krémtől és habtól, de nagyon finom volt :-)

      Törlés
  3. Katalin, csodás a tortád, boldog névnapot neked is :)

    VálaszTörlés
  4. Boldog névnapot!
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
  5. Isten elessen, A Szuzanya aldasa kiserje eletd, csaladod szereteben. Saci

    VálaszTörlés
  6. Kedves Katika!
    Vasárnap elfelejtettem mondani, hogy Isten éltessen névnapodon!
    Ez, hogy Isten éltessen mindíg aktuális!
    A tortád kinézése után biztosan nagyon finom volt!!spk: Juju

    VálaszTörlés
  7. Ez a torta szuper, nekem is el kell készítenem. Csodásan néz ki! :) Névnapod alkalmából minden jót kívánok. Isten étessen sokáig erőben, egészségben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, próbáld ki egyszer, biztos ízlik majd :-)

      Törlés
  8. Katikám, köszönöm a receptet! a torta nagyon finom volt, bár az enyém nem lett ilyen szép...De majd legközelebb! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megsütötted és hogy ízlett! Biztos szép volt a tiéd is :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...