2015. január 29., csütörtök

Magyaros töpörtyűs pogácsa




Azért adtam ezt a nevet neki, mert a piacon is magyaros töpörtyűként árulták, amiből készült. Pirospaprikába volt forgatva, ezáltal nagyon ízletes volt, s a színe is szép gusztusos.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1+1 tojás a kenéshez, 1,5-2 dl kefir, 2,5 dkg élesztő, kevés tej, 18-20 dkg töpörtyű, só, bors és törött paprika. 

Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sót és a pirospaprikát, hozzáadtam a tojást, a kefirt, és a kevés tejben felfuttatott élesztőt. (Nem kell túl sok paprika, kb. egy kiskanálnyi. A hajtogatások és a kelesztés után "bepirosodik" a tészta.)
A jól kidolgozott tésztát kb. fél óráig meleg helyen kelesztettem. Közben a töpörtyűt ledaráltam, sóztam, borsoztam, és még egy kis paprikát is kevertem hozzá.
A tésztát téglalap alkura kinyújtottam, rákentem a töpörtyűkrémet, majd harmadolva hajtogattam. Először fentről le, majd lentről fel, ezután a bal harmadát felhajtottam a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá. Ezt a műveletet fél óránként még kétszer megismételtem. Az utolsó hajtogatás után még fél óráig kelesztettem, majd két ujjnyi vastagra kisodortam. Éles késsel bevagdostam és kiszaggattam. Tepsibe tettem, megkentem tojással, kicsit még kelesztjük a tepsiben is, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütöttem.

A tészta a rákent töpörtyűvel

A tészta az első hajtogatás után...

..és a harmadik után

Tepsiben, sütés előtt



2015. január 23., péntek

Afrikai harcsa mandulás sajtmártással


Egy finom, könnyű halétel, zöldsalátával....

Az afrikai harcsát mindenkinek szívből tudom ajánlani, mert egy nagyon finom ízű hal, s szálka sincs benne. Legalábbis ebben a filében, amit én szoktam venni....

Hozzávalók: 4 nagyobb afrikai harcsa szelet, só, bors, citromlé, diónyi vaj,
a sajtmártáshoz: 2 evőkanálnyi vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, 1-2 csipet reszelt szerecsendió, 2-3 evőkanálnyi mandulaforgács,
tálaláskor: citromszeletek, saláta, párolt rizs.

Elkészítése:
A halszeleteket megsóztam, borsoztam, és citromlét csöpögtettem rájuk. Vajjal kikent alufóliába csomagolva, sütőben kezdetben így sütöttem, majd a fóliát kibontottam, hogy a hal kicsit piruljon. 
Közben elkészítettem a sajtmártást. Megolvasztottam a vajat, világosra megpirítottam benne a lisztet, felöntöttem forró tejjel, közben habverővel kevergettem. Sóval, reszelt szerecsendióval, borssal fűszereztem. Amikor kissé besűrűsödött, hozzáadtam a reszelt sajtot, és jól kiforraltam, majd hozzáöntöttem a tejszínt. Mikor elkészült, belekevertem a mandulát is.
A megsült halszeleteket a sajtmártással leöntve, párolt rizzsel, friss zöldségekkel és citromszeletekkel tálaltam.

A sajtmártás receptje innen származik.



2015. január 21., szerda

Paradicsomszósz főtt marhahússal



A világ legegyszerűbb receptje, nem is ez miatt került fel, hanem mert én nagyon szeretem, és akkor már legyen itt a sorban....

Hozzávalók: egy üveg házi paradicsomlé, ízlés szerint cukor, liszt, olaj.

Elkészítése:
A paradicsomlét beleöntöttem egy lábosba, hozzákevertem a cukrot, tányéronként 3-5 kiskanállal.
Az olajból és a lisztből vékony rántást készítettem, és besűrítettem vele a paradicsomot. És már el is készült.
Mellé húslevesben főtt marhahúst tálaltam.



2015. január 19., hétfő

Disznótoros


A hurka, kolbász a tálon - párolt káposztával és a vele sült krumplival...

...illetve a tányéron - hagymás krumplival, savanyúságokkal és az elmaradhatatlan erős paprikával

Egy újabb "gyomorkímélő" étel, de hát itt a tél, most van itt az ideje. Finom lett, de azért gyerekkoromban a régi, házi disznóvágások idején készített hurka, kolbász, és egyéb "disznóságok" egész másmilyenek voltak, mint a manapság hentesnél kaphatóak.....
Nagyon jó vele-sült krumplival, amikor a krumpli átveszi a hurka-kolbász ízét, de finom hagymás krumplival is. Szoktam párolt káposztát is készíteni mellé, de ehetünk hozzá ecetes paprikát, céklát vagy más savanyúságot is.
No meg erős paprikát, ami kimondottan jó a zsíros ételek mellé, ami a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gyomorfekélyt, sőt, segíti az étel emésztését és védelmet nyújt a egyes izgató anyagok ellen a gyomor nyálkahártyájának.

Hozzávalók: sütni való kolbász, véres- és májas hurka, zsír, krumpli, só,
a hagymás krumplihoz: krumpli, hagyma, olaj, só,
a párolt káposztához: lila vagy fehér káposzta, só, olaj, 1-2 kanál cukor, ízlés szerint ecet.

Elkészítése:
A krumplit meghámoztam, vastagabb karikákra vágtam, sóztam, és zsírral megkent tepsibe vagy tűzálló tálba tettem. Ennek tetejére sorakoztattam a kolbászt és a hurkákat, kicsit megkentem őket zsírral, és mehettek be a sütőbe.

Hagymás krumplit is készíthetünk mellé. Ehhez a krumplit héjában megfőztem, még melegen meghámoztam, felszeleteltem, sóztam, és finomra vágott dinsztelt hagymán rövidebb, hosszabb ideig pirítottam. Törtkrumplihoz lehet apróbbra vágni a krumplit, vagy lereszelni, esetleg villával összenyomkodni. Minden formában nagyon finom.

A párolt káposztához használhatunk lila vagy fehér káposztát is. Disznótoros mellé nem szálasra vágva, hanem káposztareszelőn lereszelve szoktam készíteni.
Az így lereszelt káposztát sóztam, állni hagytam, majd a cukrot olajon karamellizáltam, és hozzáadtam a káposztát. Fedő alatt készre pároltam, ha kell öntöttem hozzá kevés vizet. A végén ecettel ízesítettem.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé savanyúságot, esetleg mustárt is.



2015. január 17., szombat

Angol reggeli




Katinál ismét játék van, blogszülinapjának 4. évfordulója alkalmából. Mivel egy ideje már Londonban él, ezért a játéka Angliával kapcsolatos. Aki részt vesz a játékban, annak egy hagyományos angol reggeli, "Full english breakfast" elkészítése a feladvány. Az enyém ilyen lett....

Hozzávalók a saját változatomhoz: tojás, virsli, bacon szalonna, gomba, paradicsom, chilis bab alappor, fehérbab, só, olaj, toast kenyér, tea.

Elkészítése:
A babot sós vízben megfőztem, majd kevés chilis bab alapporral besűrítettem.
A gombát meghámoztam, felszeleteltem, enyhén sóztam, és kevés olajon megsütöttem.
A virslit bevagdostam, azt is serpenyőben megsütöttem, majd a tojást, a bacon szalonnát és a paradicsomot is.
Teával és enyhén pirított toast kenyérrel tálaltam.

Kíváncsi lennék, hogy az angoloknak mennyire ízlene?





2015. január 16., péntek

Almával töltött csirke vele sült zöldségekkel - zacskóban sütve


A csirke a zöldségekkel és gyümölcsökkel

Kicsit közelebbről

És külön szervírozva a pikáns mártás

Még nem használtam sütőzacskót, de máris megtetszett! Finom porhanyós lett a hús, hasonlít a grillcsirkéhez, csak kicsit szaftosabb, s még zsír sem kellett hozzá. A zöldségek és gyümölcsök nagyon harmonizáltak a húshoz, az ízek pedig jól összeértek a sütés folyamán. Úgyhogy csak dicsérni tudom ezt a sütési módszert....

Hozzávalók: egy grillezni való, kb. 1 -1,1 kg-os csirke, 3 nagyobb alma, egy maroknyi aszalt szilva, kb. 10-15 dkg, 2 nagy hagyma, 15 dkg kisebb méretű sárgarépa, 4-5 szem közepes-nagyobb méretű salátakrumpli, só, őrölt bors, szárított és morzsolt majoránna. zsálya, és kakukkfű, sült csirkékhez való fűszerkeverék, melynek nagyjából ezek a fűszerek az összetevői,
a mártásházhoz: kb. 1 dl főzőtejszín, vagy amennyit a mártás sűrűsége megkíván.

Elkészítése:
A csirkét kívül-belül besóztam, befűszereztem a borssal és a fűszerkeverékkel, aztán fél óráig állni hagytam. Az almát meghámoztam, cikkekre vágtam, a hagymát is nagyobb cikkere daraboltam.
A csirke belsejét megtöltöttem almával, aszalt szilvával és egy-két hagymadarabkával, majd fogpiszkálóval összetűztem a lyukat, és a szárított, morzsolt fűszerekkel is bedörzsöltem. Beletettem a zacskóba, köréje a többi almát, szilvát, hagymát, krumplit és sárgarépát - amiket mind nagyobb darabra vártam - és lezártam a zacskót.
Jó óra kellett neki, vagy még több, míg a hús megpuhult, igaz nem sütöttem nagy lángon.
Ekkor a csirke körül lévő alma, répa, szilva valamint hagyma egy részét leturmixoltam, és tejszínnel simára kevertem, majd nagyon kicsit összefőztem. Nagyon pikáns, kissé édeskés mártást kaptam.
A csirkét a krumplival, a maradék zöldségekkel és gyümölcsökkel körülrakva tálaltam, és a mártást külön kis tálkában kínáltam hozzá.

A csirke megtöltése

Lábai összekötve, popsija bevarrva :-)

Bekukucskálva a zacskója

Majd összekötve, mint egy mikulászacskó.....



2015. január 13., kedd

Újra itt a farsang, süssünk fánkot!



Újra eljött a farsangi időszak, s mi már a hétvégén fánkot ettünk . Most is, mint mindig, a fánkot a férjem sütötte, ami nagyon finom lett. 

A farsang hivatalosan január 6-tól, vízkereszttől kezdődik, és a húsvét vasárnapját megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, húshagyó keddig, vagyis a másnapi hamvazó szerdáig.

Egy kis érdekesség a "torkos csütörtökről", mely egyre nagyobb "divatba" jön napjainkban:
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. 
A fenti kis idézetet itt találtam, de ezen az oldalon egyebeket is olvashatunk a népszokásról....

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, kb. 2-3 dl tej, 3 tojássárgája, 5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 
tálaláshoz: vaníliás porcukor, baracklekvár, rum.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos cukros tejben, majd összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgájákkal, rummal és a margarinnal. Hólyagosra dagasztjuk, annyi langyos tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, kiszaggatjuk. Kiszúrhatjuk a közepét kis pogácsaszaggatóval, mint a képen is látszik, így a fánkok gyorsabban és jobban átsülnek. Ezután letakarva ismét pihentetjük 15-20 percig, majd bő forró olajban kisütjük. A fánkok alsó felét fedő alatt süssük, majd megfordítva már fedetlenül folytathatjuk a sütést. A fánkokat még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és rummal hígított baracklekvárral tálaljuk.
Jó mulatást!


2015. január 11., vasárnap

Majoránnás csirkecomb és sörben sült malachús, vörösboros-almás lilakáposztával


A majoránnás csirkecombok a tálon....

...és a tányéron

Mözsön, Apukámnál, Szilveszterkor és újévkor ettük ezeket a finom sülteket, almás lilakáposztával és hagymás krumplival, amiket együttes erővel készítettünk el.

Hozzávalók a majoránnás csirkecombhoz: csirkecombok, só, bors, majoránna, citromillatú kakukkfű, szárnyasokhoz való fűszerkeverék, zsír.

Elkészítése:
A combokat jól bedörzsöljük a sóval és a fűszerekkel. Tűzálló tálba fektetjük őket, alá teszünk kevés zsírt és lefedve sütőben elkezdjük sütni. Ha kell, időközben kevés vizet öntünk alá. Ha a hús már megpuhult, levesszük az edény tetejét, vagy a fóliát, és szép pirosra sütjük a húst.

A sörben sült malachús, szintén törtkrumplival és párolt káposztával

Hozzávalók a sörben sült malachúshoz: malac császárhús szeletek, só, bors, őrölt kömény, grill fűszerkeverék, sör, (de lehet mint a jelen esetben, citromízű sör is), zsír.

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, sózzuk, bedörzsöljük a fűszerekkel, majd serpenyőben, zsíron, mindkét oldalát hirtelen elősütjük. Ezután nyakon öntjük sörrel, lefedjük, és készre sütjük. Időközben figyeljük, 2-3-szor megforgatjuk, ha elfőtte a sört, még pótoljuk.
Finom porhanyós lesz a sörtől, ettől a citromízűtől talán még ízletesebb, mivel édeskés, így karamellizálódott kicsit a hússzeleteken.

Hozzávalók a vörösboros-almás lila káposztához: egy-egy kisebb fej lila- és fehér káposzta, só, 1-2 evőkanák cukor, kevés olaj, 2 nagyobb alma, köménymag, kb 1,5 dl vörösbor, két evőkanál, vagy ízlés szerinti ecet.

Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk, vagy késsel összevágjuk, sózzuk, állni hagyjuk.
A cukrot az olajon karamellizáljuk, majd beletesszük a káposzták, megszórjuk köménymaggal, és elkezdjük főzni. Kb. 5-10 perc múlva hozzáadjuk a cikkekre vágott almát, és fedő alatt tovább pároljuk. Félidőtájban beleöntjük a bort, majd mikor elkészült ízesítjük az ecettel.

A befűszerezett csirkecombok, sütésre készen

Az összevágott káposzták

A hozzáadott almával, főzés közben, gőzölögve.....



2015. január 7., szerda

Zserbó golyók és kókuszos-mandulás rombuszok





A képek mind szilveszter és újév táján Mözsön készültek, mikor Édesapámnál jártunk. A sütiket, golyókat is mindet ő készítette, sütötte, még karácsonyra, melyek egytől-egyig nagyon finomak volt.....
A zserbó golyók és kókuszos-mandulás rombuszok sütés nélküli finomságok, receptjük egy mözsi ismerősétől származik.


Zserbó golyók
 
Hozzávalók: 15 dkg darált dió, 20 dkg darált keksz, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál lekvár (most kökénylekvár), 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl meggylé, kimagzott meggybefőtt.

Elkészítése:
A hozzávalókat a meggyszemek kivételével összegyúrjuk, majd golyókat formálunk belőle, és mindegyik közepébe 1-1 szem meggyet teszünk.

Lehet bele sárgabaracklekvárt is tenni, akkor "zserbósabb" ízű lesz. Ezekbe most kökénylekvár került, amitől szép sötét színűk lett.


Kókuszos-mandulás rombuszok

Hozzávalók: 50 dkg keksz, 30 dkg porcukor, 30 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 10 evőkanál forró tej,
a barna masszába még: 10 dkg kókusz reszelék, 2 evőkanál kakaó, kevés rum,
a zöld masszába még: 10 dkg kókuszreszelék, 1 fiola zöld mandulaaroma

Elkészítése:
A kekszet, a cukrokat, a margarint és a tejet összedolgozzuk, majd kétfelé osztjuk.
Az egyik felébe belekeverjük az egyik 10 dkg kókuszreszeléket, a kakaót, a rumot, és az így kapott masszát egy tepsibe belenyomkodjuk, elsimítjuk.
A másik feléhez keverjük a másik 10 dkg kókuszreszeléket és a mandulaaromát, majd a barna részre simítjuk rá.
Mindkét színű tészta kb. 1-1 cm legyen.
Hagyjuk hogy egy kicsit összeálljon, majd éles késsel rombuszokra feldaraboljuk.


Képek a szilveszteri szendvicseinkről, a sütikről és a bóléról

Szendvicsek

Sütis tál

Püspökkenyér - tele finomságokkal

Bólé


Végül néhány kép a kis sétánkról, a behavazott Mőzsön

Az emlékpark

A temető

Utcarészletek....


Egy szép ablakdísz, nálunk...

...és egy behavazott bokor és egy kúszófenyő az udvarunkban....




2015. január 4., vasárnap

Sült tarja lilahagyma lekvárral, mini répával és zöldborsóval


Az ünnepi asztalon - a tányéron....

Idei bejegyzéseimet a karácsonyi ünnepi ebédünkkel kezdtem....

Hozzávalók a húshoz: csont nélküli tarja egyben, füstölt kolbász, só, bors, sertéshúsukhoz való fűszerkeverék, zsír,
a körethez: rizs, zöldborsó, kicsi sárgarépák, só, nagyon kevés olaj,
a lilahagyma lekvárhoz: 4-5 nagyobb lila hagyma, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál cukor, őrölt bors, só, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál olívaolaj (ha nincs, jó a napraforgó), egy-két csipet Panch Puran nevű indiai fűszerkeverék, de ha nincs, elég az édeskömény, a római kömény, a mustármag, ami könnyen beszerezhető.

Elkészítése
A húst célszerű előző nap megsütni. Ehhez a húst felszúrtam, megtöltöttem a kolbásszal, kívülről jól besóztam, fűszereztem, és zsírral vastagon kikent jénaiba fektetem. Kis vizet öntöttem alá, rátettem az üvegtál tetejét és sütőben készre sütöttem. Közben figyeltem, amikor kellett pótoltam az elpárolgott vizet. Másnap hidegen vékonyra felszeleteltem - akkor szépen lehet -, és mikróban megmelegítettem.
A rizst hagyományos módon megpároltam. 
A borsóhoz natúr borsókonzervet használtam, amit tálalás előtt csak megmelegítettem.
A kis sárgarépát (a piacon helyes kicsi répákat találtam, amik nagyon finomak, zsengék voltak) meghámoztam, teflonban nagyon kevés olajon kicsit pirítgattam, pár csepp vizet öntöttem alá, majd lefedve készre pároltam, de csak annyira, hogy a répa jó roppanós maradjon.
A lilahagyma lekvár készítését - vagy nevezhetjük csatninak - a hagyma felszeletelésével kezdtem, majd besóztam, állni hagytam. Közben a mézet felolvasztottam és a cukorral karamellizáltam. Hozzáadtam az olajat, a hagymát, a fűszerereket és bort, majd addig főztem, míg a hagyma meg nem puhult, és az egész lekvár állagú nem lett. A fűszerektől finom pikáns ízt kapott.

..és a tálon

A lilahagyma lekvár közelebbről