2015. január 19., hétfő

Disznótoros


A hurka, kolbász a tálon - párolt káposztával és a vele sült krumplival...

...illetve a tányéron - hagymás krumplival, savanyúságokkal és az elmaradhatatlan erős paprikával

Egy újabb "gyomorkímélő" étel, de hát itt a tél, most van itt az ideje. Finom lett, de azért gyerekkoromban a régi, házi disznóvágások idején készített hurka, kolbász, és egyéb "disznóságok" egész másmilyenek voltak, mint a manapság hentesnél kaphatóak.....
Nagyon jó vele-sült krumplival, amikor a krumpli átveszi a hurka-kolbász ízét, de finom hagymás krumplival is. Szoktam párolt káposztát is készíteni mellé, de ehetünk hozzá ecetes paprikát, céklát vagy más savanyúságot is.
No meg erős paprikát, ami kimondottan jó a zsíros ételek mellé, ami a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gyomorfekélyt, sőt, segíti az étel emésztését és védelmet nyújt a egyes izgató anyagok ellen a gyomor nyálkahártyájának.

Hozzávalók: sütni való kolbász, véres- és májas hurka, zsír, krumpli, só,
a hagymás krumplihoz: krumpli, hagyma, olaj, só,
a párolt káposztához: lila vagy fehér káposzta, só, olaj, 1-2 kanál cukor, ízlés szerint ecet.

Elkészítése:
A krumplit meghámoztam, vastagabb karikákra vágtam, sóztam, és zsírral megkent tepsibe vagy tűzálló tálba tettem. Ennek tetejére sorakoztattam a kolbászt és a hurkákat, kicsit megkentem őket zsírral, és mehettek be a sütőbe.

Hagymás krumplit is készíthetünk mellé. Ehhez a krumplit héjában megfőztem, még melegen meghámoztam, felszeleteltem, sóztam, és finomra vágott dinsztelt hagymán rövidebb, hosszabb ideig pirítottam. Törtkrumplihoz lehet apróbbra vágni a krumplit, vagy lereszelni, esetleg villával összenyomkodni. Minden formában nagyon finom.

A párolt káposztához használhatunk lila vagy fehér káposztát is. Disznótoros mellé nem szálasra vágva, hanem káposztareszelőn lereszelve szoktam készíteni.
Az így lereszelt káposztát sóztam, állni hagytam, majd a cukrot olajon karamellizáltam, és hozzáadtam a káposztát. Fedő alatt készre pároltam, ha kell öntöttem hozzá kevés vizet. A végén ecettel ízesítettem.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé savanyúságot, esetleg mustárt is.



11 megjegyzés:

  1. Összefutott a nyál a számban :.-)
    Megyek holnap és veszek egy kis sütnivalót (ha már nekem nincs)
    No ezt se tudtam !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mari! Azt szeretném megkérdezni, hogy a megjegyzésbe hogy sikerült linket beleírnod, mert nekem még nem sikerült :-)

      Törlés
  2. Pontosítok: nem tudtam, hogy az élesztőt is sütnivalónak hívták, és hogy a sertésvelőt szokták sütni is.....

    VálaszTörlés
  3. Csodás látvány! Kár volt viszont most rácsodálnom mert igencsak megéheztem:-)) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki a toros tálad, igazán finomat ettetek! :) A hentesnél kapható hurkák-kolbászok tényleg nem olyan finomak, mint a házilag készítettek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Akkor más is így van ezzel.... :-)

      Törlés
  5. Nagyon gusztán van elkészítve ez a kis "disznóság". Legszívesebben maga elé húzná az ember a tányért. Sajnos én jó ideje nem eszek ilyesmit, mert annyira rosszak a boltban kaphatóak, hogy már nem is próbálkozom vele. Házi készítésű meg errefelé nincsen. Marad a sóvárgás, meg a gyerekkori emlékek a vidéki disznóvágásokról, a roppanós, kellemesen fűszeres kolbászokról és hurkákról, a frissen sült vérről, a vesevelőről ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nea! Ez kivételesen tűrhetően jó lett, és még a hurkák fel sem szakadtak a sütés alatt :-) Bár ezek a boltiak régebben is sokkal jobbak voltak, nem beszélve a hazairól :-)

      Törlés
  6. De étvágygerjesztően tálaltad! A látvány emlékeztet a gyerekkori disznóvágások vacsoráira... Az íz viszont... szerintem nem. Bár boltit sosem vettem, de mindig kapunk kóstolót itt a faluban, s másképp készítik, fűszerezik, mint mifelénk. Persze ez is jó, de nem a várt íz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Igen, ez így van, mindig a gyerekkori ízek a legkedvesebbek.....

      Törlés