2014. február 5., szerda

Zöldséges pulykaleves házi cérnametélttel




Hozzávalók a leveshez: 1 szelet pulykamell, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 darabka zellergumó, fél vagy negyed karalábé, egy maroknyi borsó, egy kisebb hagyma, zeller- és petrezselyemzöldje, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 szárnyas húsleveskocka, 1-2 kiskanál házi ételízesítő (szárított zöldségőrlemény), néhány szem egész bors, szegfűbors, koriander, köménymag és boróka, egy kis darab friss gyömbér,
a tésztához: 20 dkg liszt, só, 1 tojás, kb. fél dl víz.

Elkészítése:
A húst kis darabokra vágtam, hideg vízben feltettem főni. Sóztam, beleszórtam a fűszermagokat és az ételízesítőt. Nemsokára hozzáadtam - a borsó kivételével - a feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a zöldeket. Amikor félpuhára főttek beletettem a borsót és a húsleveskockát is. 
Készre főztem, majd leszűrtem.
A tésztához a hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrtam, pihentettem, majd amennyire tudtam, vékonyra kisodortam. Kb. 5 cm széles csíkokra vágtam, megliszteztem, és egymásra fektetve egész keskenyre összemetéltem. Forrásban lévő sós vízben rövid idő alatt kifőztem.
A levesbe csak az asztalnál tettük bele a tésztát.

Ekkor többféle tésztát készítettem, széles metéltet és csigatésztát is, ezeknek egy részét megszárítva tettem el. Ez volt életem első cérnametéltje, ami lehet hogy nem lett a legvékonyabb cérna, de elsőre megfelelt és finom volt a levesben.

A tészta metélése

A cérnametélt egy része megszárítva



9 megjegyzés:

  1. Nincs is jobb a házi tésztánál! Én idejét sem tudom, mikor készítettem utoljára -de igen, tavaly nyáron, de azt is derelyének-, de Anyósom rendszeresen készít, s minket is ellát vele. Ha nem is olyan vékony, akkor is csuda étvágygerjesztő az a tányér leves!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Én is csak ritkán csinálok házi tésztát :-)

      Törlés
  2. Egy igazi finom húsleves jobb, mint a gyógyszer, főleg házi tésztával:) A gyerekeim már rágják a fülem egy finom húslevesért, ezt szívesen megennék:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Trollanyu, szívesen küldenék belőle :-)

      Törlés
  3. Az egyik legfinomabb leves, különösen házi tésztával. :) Nagyon étvágygerjesztő! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta levest főztél, jólesne most egy tányérkával! :) Én jobban is szeretem a cérnametéltet úgy, ha nem túl vékony! :)

    VálaszTörlés