2013. december 18., szerda

Mandarinos narancsszörp




Karácsonyra készítettem ezt a szörpöt, fahéjjal, csillagánizzsal és szegfűszeggel, teljesen saját ötletből. Érződik rajta a mandarin és a fűszerek íze is, a vérnarancs aromától pedig szebb színe lett, és még zamatosabb is. Finom üdítőital, hígíthatjuk szódával vagy ásványvízzel.

Hozzávalók, amennyiből most készítettem: 1,5 kg narancs, kb. 80-90 dkg mandarin, 1,5 liter víz, 1,5 kg cukor, pár szem szegfűszeg, 1 csillagánizs, két darabka fahéj, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 mokkáskanál borkősav, esetleg 1-2 kiskanál vérnarancs aroma és 1-2 mokkáskanál citromsav,
tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A narancsot meghámoztam, feldaraboltam, hozzáadtam a fűszereket, a citromlevét és reszelt héját, felöntöttem a vízzel, és 4-5 órát hideg helyen állni hagytam. Ezután megfőztem, leszűrtem, a narancsot apró lyukú szitán átpasszíroztam, és hozzáöntöttem a kifacsart mandarinok levét. Hozzákevertem a cukrot, forrásig főztem, elkevertem benne az aromát, a borkősavat és mivel nem találtam elég savanykásnak, adtam hozzá még citromsavat is. Rövid ideig főztem még, majd forrón üvegekbe töltöttem és késhegynyi szalicilt szórtam a tetejére. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A beáztatott narancs a fűszerekkel



5 megjegyzés: