2013. augusztus 30., péntek

Chilis csatni télire




Hozzávalók: 1 kg alma, 1 kg paradicsom, 2 nagyobb hagyma, 2-2 piros és zöld húsú paprika (nekem csak piros volt, így zöldet nem tettem bele), 12 db kis erős paprika vagy chili paprika, 20 dkg cukor, 0,5 dl borecet, 6 gerezd fokhagyma, 8 mokkáskanál mustármag, 1 evőkanál gyömbérpor, kb 4 kiskanál só, 2 kiskanál panch puran - keleti fűszerkeverék -, ha nincs nyugodtan elhagyható (összetétele: édeskömény, római kömény, mustármag, görögszéna, fekete hagymamag).

Elkészítése:
Az almát és a paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk. A hagymát és az erős paprikát apróra vágjuk, a többi paprikát kis csíkokra. A fokhagymát lepréseljük, a mustármagot húsklopfolóval összezúzzuk.  Az összes hozzávalót egy lábosban összekeverjük, és sűrűre főzzük.
Kis üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A cukor, az ecet, a só és az erős paprika arányai ízlés szerint változtathatóak.
Sült húsok mellé kiváló mártás, aki szereti az erőset....

Főzés közben....

...és kis tálkákba töltve



8 megjegyzés:

  1. Még sosem készítettem ilyesmit, nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  2. Tudnám nagyon szeretni jó csípősen! Finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, nálunk inkább a férjem szereti a csípős ízeket, lehet, hogy készítek is egy pár üveggel! :)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk mindenki chili rajongó, ezt nagyon el tudom képzelni húsok mellé, isteni lehet. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is mindenki nagyon rajong a chili után, de még házilag nem készitettem mert mindig a lányom olasz anyósátol szokunk kapni olaszországbol.
    Nagyon szépen sikerült neked, és a fotók azok nem csalnak hogy milyen guszta, és finom is!

    VálaszTörlés
  6. Köszi lányok! Próbáljátok ki, biztosan ízlene nektek is :)
    Szép hátvégét mindenkinek!

    VálaszTörlés
  7. Chilis csatni II.
    1 kg. paradicsom, 40 dkg. vöröshagyma,25dkg. alma héjastul magház nélkül,25 dkg. cukor,1dl. borecet,(vagy 10 %- os ecet, 2-2,5 ek.só, 2ek.pirospaprika,1ek. chili vagy eröspaprika (ízlés szerint, kevesebb, vagy semmi is lehet, 4szem szegfűszeg, 4 szem szegfűbors,(ezeket teatojásba vagy tülzacskóba tesszük,30dkg, fokhagyma, (de el is maradhat).A hozzávalókat négybe nyolcba vágjuk, a fokhagymát gerezdekben hagyjuk.Mindent fazékba tesszük a fűszerekkel együtt, péppé főzzük.Szalicillal (1 kávés kanál), vagy Na benzoáttal tartósítjuk(kg-ként 2 késhegynyi)Turmixoljuk, üvegekbe tesszük.Piritott kenyeret, virslit sültkrumplit, sós keksz féléket stb.. mártogatva esszük, vagy melegszendvicsre, stb. vagy leleményünktől függően.Ezt a receptet kitalálójától kaptam,Petényi-Kassai Balázstól. Meg is kóstoltuk, pillanatok alatt elfogyott egy tál, amibe sajtosrudakt mártogattunk.

    VálaszTörlés
  8. Judit köszönjük ezt az új remek receptet!

    VálaszTörlés