2012. február 23., csütörtök

Krumplis köretek


Néhány egyszerű, de számomra finom krumplis köret, amiket rendszeresen szoktam készíteni:


Krumplipüré


A krumplipüréhez a krumplit meghámozzuk, kis kockákra feldaraboljuk, sós vízben puhára megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük. Egy darab vajjal, tejjel jól átmelegítjük, ha kell még sózzuk, és őrölt szerecsendióval ízesítjük.


Sült hasábkrumpli


A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk. Sütés előtt megfőzzük egy kicsit - forrás után takarék lángon, fedő nélkül, néhány percig -, csak annyira, hogy azért még kemény maradjon. Az előfőzött krumplit sütés előtt jól lecsepegtetjük, és bő, forró olajban megsütjük. Az így készített krumpli kívül finom ropogósra sül, belül viszont puha marad.


Fűszeres sült krumpli


Érdemes kisebb krumplikból készíteni, hogy csak negyedbe, esetleg hat vagy nyolc felé lehessen vágni. Vízben előfőzzük, fedő nélkül, rövid ideig. Lecsepegtetjük, majd egy-két kanál fűszeres kukoricalisztbe forgatjuk, az alábbi képen tálható módon. Bő, forró olajban kisütjük.
A kukoricalisztbe keverhetünk őrölt borsot, őrölt köményt, kevés törött paprikát, szárított és morzsolt bazsalikomot, zsályát és oregánót. Az így elkészített krumpli nagyon finom lesz, kívül jó ropogós - a kukoricaliszttől -, belül viszont puha marad.
Az alapötlet innen származik, amit néhány fűszerrel tovább ízesítettem.

A krumpli a fűszeres kukoricalisztbe forgatva


Petrezselymes krumpli


Petrezselymes krumplit általában újkrumpliból szokás készíteni, akkor a legfinomabb, ha olyan kicsik a krumplik, hogy nem is kell őket darabolni, esetleg csak kettévágni. Olajon először kicsit megpirítjuk, majd felengedjük nagyon kevés vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem felét, és lefedve pároljuk. Ha kell még pótoljuk az elfőtt vizet, de mindig csak nagyon keveset adunk hozzá, hogy ne a vízben főljön, inkább csak a saját levében. A végén hozzáadjuk a maradék petrezselymet, egyszer átforgatjuk, és lehet tálalni.


Hagymás krumpli, törtkrumpli


A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, felszeleteljük, sózzuk, és finomra vágott dinsztelt hagymán rövidebb, hosszabb ideig pirítjuk. Törtkrumplihoz lehet apróbbra vágni a krumplit, vagy lereszelni, esetleg villával összenyomkodni. Minden formában nagyon finom.



1 megjegyzés:

  1. Egyik finomabb, mint a másik! Azért mégiscsak a sült krumpli vezet, nálam. Mi sok krumplit eszünk, el sem tudom nélküle képzelni a főzést.

    VálaszTörlés