2012. február 1., szerda

Erdélyi galuska


Egyszerű, de nagyszerű étel!

Ezt a receptet az Erdély.mán láttam meg, és mindjárt megtetszett, aztán a múlt héten el is készítettem. Nagyon finom lett, szerencsére kaptam friss kaprot, ami nagyon jó ízt adott neki.

Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 2 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt, kapor, só, a tetejére 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, só, pirospaprika.

Elkészítése:
A lisztből a tojásokkal, a reszelt sajttal, sóval és annyi vízzel, hogy galuskatésztát kapjunk, tésztát keverünk. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, és fél órát pihentetjük. Forró, sós vízbe hosszúkás galuskákat szaggatunk, készre főzzük, kiszedjük a vízből és alaposan leszűrjük.
Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, ropogósra sütjük, a pörcöt kiszedjük. A leszűrt galuskát megforgatjuk a zsírban, tányérokra tesszük, tetejét meglocsoljuk a pirospaprikával összekevert tejföllel, és a szalonnapörcöt a tetejére szórjuk. Mivel nekem a kaporból maradt, abból is szórtam a tetejére.
A szalonnát nem mértem, de valószínű, hogy többet sütöttem ki, mint a receptben szereplő mennyiség.

Az előkészületek: a megkevert tészta, a paprikás tejföl és a kis kockákra
vágott szalonna. A képen látható mennyiség csak fél adag,
de így is lett két tányérral belőle.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet, csuda guszta az a közeli kép! :) Biztos jó kiadós is...

    VálaszTörlés
  2. Ó, tényleg egyszerű és nagyszerű! Nekem mindig van bezacskózva a mélyhűtőben aprított kapor és petrezselyemzöld- amikor előveszem, olyan az ételben, mintha azon frissiben szedtem volna a kertben :)De jó fotók!

    VálaszTörlés
  3. Jajj, ez nagyon, de nagyon guszta, és finom. Nekem mindig van kapor, és han nincs, csak egy ugrás a zöldség üzletben ahol lehet kapni mindenféle zöldségeket, gyönyörü frissen, és olcsón.
    Gyönyörü a tetejé a ropogós füstölt szalonna darabkák!

    VálaszTörlés
  4. Köszi mindhármotoknak! Én is sokféle zöldséget teszek el nyáron és ősszel a mélyhűtőbe, köztük petrezselyem, zeller és lestyán zöldet is, de a kaprot nem nagyon szeretem fagyasztani, mert azt vettem észre, hogy sokat veszít az ízéből :(

    VálaszTörlés
  5. Én még sosem ettem ilyet, de nagyon finomnak tűnik:)

    VálaszTörlés
  6. De jól néz ki:) Pont sajtos galuskát készítettem egyik nap, csak sonkás szósz volt hozzá. Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  7. Úristen, de megéheztem! Naggggyon jól néz ki, látszik rajta, mennyire finom! Szerintem holnap ez lesz a vacsink! :)

    VálaszTörlés
  8. Én is szoktam készíteni ilyesfélét, csak kapor helyett pirított vöröshagymával és fokhagymával szórom meg,plusz pitított szalonna tejföl, tútó kerül rá.
    Vagy ,ha reszelt nyers krumplit adunk a tésztához meg aegy tojást kifőzzük a galuskát rá juhtúró sültszalonna tejföl, akkor sztrapacska. mi nagyon szeretjük az ilyesmiket. ezt is megcsinálom!

    VálaszTörlés