2012. január 10., kedd

Csirkemájpástétom





Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj, 2 hagyma, 2-3 evőkanál disznózsír, só, őrölt bors, 8 dkg vaj, 1 dl tejszín, 2 dl tej, 2 kiskanál liszt, 4 púpozott kiskanál zselatin, 2 dl víz, 1-2 kiskanál pástétom fűszerkeverék, vagy házilag összeállított keverék az alábbi fűszerekből: 2 rész majoránna, 1-1 rész bazsalikom, zsálya, tárkony, valamint 2-3 csipet őrölt kömény, szerecsendió, és koriander,
a díszítéshez: egy főtt tojás, savanyú vagy friss paprikaszeletek.

Elkészítése:
A májat feldaraboljuk csíkokra, és az apróra vágott hagymával megsütjük a zsíron. A vajból elveszünk egy diónyit, ebben megpirítjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, besamelmártás főzünk belőle.
Ha kihűlt a sült máj, villával törjük össze, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, a besamelt, és a maradék vajjal habosra keverjük. A tejszínt felverjük, és azt is hozzáadjuk.
A zselatint megfőzzük a 2 dl vízben, egy őzgerinc formát kibélelünk átlátszó fóliával, és a még meleg zselatinból egy keveset öntünk a formába, majd próbáljuk a formát előre-hátra forgatni, hogy a zselatinból rátapadjon egy kevés a fóliára, hogy majd a kész pástétom kicsit fényes legyen.
A forma alján elhelyezzük a tojás és paprika szeleteket, a többi zselatint a masszához keverjük, és óvatosan a formába öntjük.
Hűtőszekrénybe tesszük, jól lehűtjük, majd tálra borítjuk, és a fóliát óvatosan eltávolítjuk róla.

A csirkemáj feldarabolása

A kikevert massza

A fóliával bélelt forma, alján a díszítés




2 megjegyzés:

  1. Nagyon dekoratív:) Hidegtálakon jól mutat, és finom is, gondolom:)Valami ünnepi alkalomrael fogom készíteni.

    VálaszTörlés