2011. november 2., szerda

Marhapörkölt


A tányér mögött egy fél Lipóti parasztkenyér, ami nagyon finom, jól illik a pörkölthöz

Hozzávalók, amennyiből most készítettem: 80 dkg marhahús (legjobb a lábszár), 2 nagy fej vöröshagyma, zsír (ha van, mangalica), 1,5 dl vörösbor, só, törött paprika ízlés szerint, 1 paradicsom, néhány szelet piros húsú zöldpaprika,
a nokedlihez: 1 vagy 2 tojás, só, liszt.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, megszórjuk a paprikával és felengedjük vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a zöldpaprikát, és a vörösbort. Miután felforrt már kis lángon főzzük, míg meg nem puhul.
Az elfőtt vizet főzés közben pótoljuk. Bár a paradicsom és a bor miatt még lassabban puhul meg, de a hosszú főzési idő alatt jól besűrűsödik.
Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk. A nokedlihez a tojást sóval és a liszttel  hólyagosra keverjük, annyi vízzel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Forrásban lévő bő, sós vízben kifőzzük, amihez egy kis olajat is önthetünk. Ha kifőtt leöblítjük, lecsepegtetjük, és már tálalhatjuk is.

A kockára vágott hús

Kezd főni, hozzáöntjük a bort



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése