2011. október 23., vasárnap

Raháttal töltött vaníliás kifli


A kiflik a vaníliamáztól szép fényesek lesznek

A kiflik és egy felvágott kifli a tálon - alatta torockói hímzett terítő

A rahát - a Wikipédia szerint egy török eredetű - gyümölcszselé-szerű, kockára vágott és porcukorba forgatott édesség. Tudomásom szerint Magyarországon nem kapható, de Erdélyben még a kisebb élelmiszerüzletekben is árusítják. Mi először Torockón, a Bitai Panzióban ettünk ilyen kiflit  -  a receptet a panzió háziasszonyától kértem el  -  már évekkel ezelőtt is, ami mindig nagyon ízlett, de haza csak idén nyáron hoztunk rahátot, ezért itthon én most készítettem el először, de nem utoljára.
 
Hozzávalók 32 db kiflihez, a tésztájához: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2 dkg élesztő, fél tasak sütőpor, só, 1 egész tojás és egy sárgája, 0,75 dl olaj, 2 kiskanál keserű kakaópor, 
a töltelékhez: rahát, vagy nagyon sűrű lekvár, 
a mázhoz: 5 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 0,5-1 dl víz.

Elkészítése:
A tejben  kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a sárgáját és az egész tojást, pici sót, az olajat, a többi cukrot és a felfuttatott élesztőt. Jól bedagasztjuk, majd két felé osztjuk, az egyik fele világos marad. A másikba felébe kevés tejjel belekeverjük a kakaóport, majd jól átgyúrjuk.  Mindkét tésztából 4-4 gombócot formálunk, letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk. Ezután 2-2 gombócot egymásra teszünk, egy világosat és egy kakaósat, és együtt kerek lappá kisodorjuk, úgy, hogy a kakaós legyen alul. A kisodort tésztát 8 felé vágjuk, és mindegyik háromszögre egy-egy rahát darabot, vagy lekvárt teszünk. Kiflikké formáljuk, és ismét fél órát pihentetjük, majd a fehérjét felverjük, és megkenjük vele a kifliket. Előmelegített sütőben megsütjük. 
Ha kisültek, elkészítjük a vaníliás mázat. A cukrot a vízzel és a vaníliás cukorral megfőzzük, majd a kisült kifliket megfürdetjük benne.

A tésztából formált 4-4 gombóc

A kisodort tészta a töltelékkel

A rahát közelebbről

A kiflik sütés előtt



2 megjegyzés:

  1. Nagyon de nagyon guszták, és csodaszép a terítőd is.:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen. Igen, a terítő nagyon szép, ezt is Torockón kaptuk, Magditól, a Bitai Panzió háziasszonyától, aki családjával kedves barátunk.

    VálaszTörlés