2010. december 2., csütörtök

Bejgli


Diós és mákos bejgli, amit minden év karácsonyára a férjem szokott elkészíteni

Hozzávalók 4 kis bejgli tésztájához (két diós + két mákos): 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás a tésztába + 1 tojás tojás a kenéshez, tejföl (részletek később), reszelt citromhéj, 2 evőkanál cukor,
a töltelékhez: 30 dkg mák, 30 dkg dió, tej és ízlés szerint cukor és/vagy méz, mazsola, reszelt citromhéj.

Elkészítése:
A tölteléket úgy készítjük, hogy megfőzzük a jól megcukrozott mákot és a diót tejjel és vízzel. A citromhéjat, mazsolát beletesszük, vigyázva főzzük, hogy ne égjen oda, de ne legyen nagyon híg, mert akkor kifolyik. Amíg hűl, addig elkészítjük a tésztát.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Beletesszük a tojást, a cukrot és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tészta legyen. A tésztát 4 felé osztjuk, kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket és feltekerjük, megkenjük tojással, majd, hűvös helyre tesszük (1/2 óra), majd újra megkenjük, és újra pihentetjük. Újra kenjük, ha van még a tojásból és megszúrkodjuk villával, vagy tűvel.
Előmelegített sütőbe tesszük, kis lángon kb. 45-50 perc alatt sűl meg. Célszerű a sütő aljába egy jénaiba vizet tenni, hogy ne száradjon ki.

Kiválóan alkalmas alufóliába csomagolva, mélyhűtőben való tárolásra, ezért jóval az ünnepek előtt elkészíthető. Így nem kell az ünnepek előtt ezzel tölteni az időt, mégis friss süteményt tálalhatunk fel.

A kinyújtott tésztára rákenjük a diót

A feltekert beiglit megkenjük tojással

Megszurkáljuk, hogy...

ne repedjen fel :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése