2010. november 12., péntek

Mözsi képek


Mözsi séta

A fenti képre kattintva sok Mözsről készült kép tekinthető meg, a faluról, ahol felnőttem: emlékművekről, a templomról, a tájházról, a kálváriáról, régi fotókról, valamint szüleim kertjéről, virágaikról, és gyönyörű kaktuszaikról...

Szeretném bemutatni a falut - mely Tolna megyében, Szekszárdtól 10 km-re fekszik - ami nagyon kedves számomra, ahol felnőttem, és ahova mindig szívesen térek vissza.
 
"Mözs község főutcájának tengelyében áll a Szentháromság szobor. A szobortól jobbra az út túloldalán egy kis emlékparkban pedig az 1848-as szabadságharcra, valamint a XX. század két értelmetlen háborújában hősi halált halt katonák emlékére, és egy antidemokratikus rendszer embertelen áldozatainak tiszteletére állított szobor együttes áll. Míg az előbbi a szeretet, a tisztelet és a vallásosság jelképe, addig az utóbbi az arra naponta, vagy alkalomszerűen arra járóknak a megaláztatás és kiszolgáltatottság örök visszaemlékezését szolgálja." Idézet Édesapám Kitelepítés Mözsről 1946-1948 című könyvéből, melyet a német ajkú lakosságnak - az akkor még két - Németországba való kitelepítéséről írt.
 
Sajnos az én felmenőim közül is többen szerepelnek a hősi halottak és a kitelepítettek névsorában. Az emlékműveken kívül egy szép templommal, egy gondozott kálváriával és egy gazdagon berendezett tájházzal is büszkélkedhet a falu. Ez utóbbiban a német nemzetiségű szobák mellett helyet adtak egy szobát a Mözsön élő székelyek számára is. Végül, de nem utolsósorban szeretném néhány képben bemutatni szüleim szép kertjét, a nyíló virágokkal, és virágzó kaktuszokkal.



1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek és kedvesek Mözs megismertetése
    így legalább én is megismerhettem Mözs szép és
    érdekes részeit. Gratulálok: puszi

    VálaszTörlés