2010. november 8., hétfő

Leveles töpörtyűs pogácsa


A pogácsák az asztalon - alatta saját készítésű torockói mintás hímzett terítő

És egy kicsit távolabbról

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1+1 tojás a kenéshez, 1,5 dl joghurt, 2,5 dkg élesztő, kevés tej, 15 dkg töpörtyű, só, bors

Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojást, a joghurtot, és a kevés tejben felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk, kb. fél óráig meleg helyen kelesztjük. 
Közben a töpörtyűt ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. A tésztát téglalap alkura kinyújtjuk, rákenjük a töpörtyűt, majd hajtogatjuk, harmadolva: először fentről le, majd lentről fel, ezután a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá hajtjuk. Ezt a műveletet fél óránként még kétszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás után még fél óráig kelesztjük, majd két ujjnyi vastagra kisodorjuk, éles késsel bevagdossuk, és kiszaggatjuk. 
Tepsibe tesszük, megkenjük tojással, kicsit még kelesztjük a tepsiben is, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A tésztára rákenjük a darált töpörtyűt

Az első hajtogatás után

Az utolsó hajtogatás után

Kiszaggatjuk a pogácsákat



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése