2010. november 30., kedd

Gesztenyés-diós koszorú



Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 tojássárgája, 6 dkg cukor, 3 dkg élesztő, kb. másfél dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor,
a töltelékhez: 12 dkg darált dió, 10 dkg gesztenyemassza, 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1 kis kanál fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, cukrozott narancshéj, tej, ízlés szerint cukor, 3 dkg margarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa,
a tetejére: 1 tojás.

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. Kevés tejben megfőzzük az ízlés szerint cukrozott diót, mazsolát és a rumban áztatott narancshéjat, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a margarint és a zsemlemorzsát. Hagyjuk kihűlni.
Ezután elkészítjük a tésztát. Másfél dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a hozzávalókból közepesen lágy tésztát készítünk, majd kelesztjük. Amikor megkelt kisodorjuk, kb 18-20 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk, mindegyikre teszünk egy kanál tölteléket. Kis gombócokat formálunk belőlük és kivajazott kuglóf formába tesszük.
A formában is kelesztjük még 20-30 percig, tetejét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben először nagy, majd kis lángon megsütjük. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Mindenkinek jó étvágyat és meghitt ünnepeket kívánok!

A gombócok készítése

Sütés előtt a formában

A felvágott kalács



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése