2010. november 7., vasárnap

Cserépedényben sütött töltelékes káposzta


A töltelékes káposzta a tányéron, meglocsolva tejföllel

Az egyik tekercs félbevágva, egy kis szafttal és szálas káposztával

Hozzávalók: 1 fej savanyított káposzta, esetleg egy-két maroknyi szálas savanyú káposzta, 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg szalonnás füstölt comb, vagy más húsos szalonna, 5 evőkanál rizs, 1 tojás, 1 vöröshagyma, só, bors, törött paprika, csombor (borsikafű), bazsalikom, ízlés szerint 1-2-3 evőkanál paradicsompüré, 
a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése:
A cserépedényt beáztatjuk hideg vízbe. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a rizst, és még egy rövid ideig dinszteljük. 
A darált húshoz hozzákeverjük a megdarált füstölt húst, majd a tojással és a fűszerekkel együtt jól összedolgozzuk. Adunk hozzá még 8-10 evőkanál vizet, hogy a rizs sütés közben innen vegye fel a vizet. A levelek vastagabb szárát elvékonyítjuk (ki-, vagy levágjuk). 
A képeknek megfelelően megtöltjük a leveleket, a maradék apróbb levelekkel vagy a szálas káposztával kibéleljük az edény alját, majd ráhalmozzuk a kész tekercseket. Megszórjuk még csomborral, és a maradék szálas káposztából tehetünk a tetejére is. A paradicsompürét annyi vízben keverjük el, hogy az majd teljesen ellepje a káposztákat. 
Sütőbe tesszük, és kb. másfél, két óráig először közepes, majd alacsonyabb hőfokon "megsütjük". Addigra a víz nagy része elfő. Tálalásnál tejföllel locsoljuk meg.

Minden levélbe egy púpozott kanál tölteléket teszünk

Először a levél alját hajtjuk fel a töltelékre,

majd rá az egyik oldalát,

ezután feltekerjük, végül a másik oldalán begyürködjük a levél szélét
a gombóc belsejébe

Már a cserépedényben, sütés előtt

Sütés után



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése